Duurzaam ondernemen met blik op de toekomst


Het was een eer om afgelopen donderdagavond 14 december te mogen spreken op de X-mas drink van vzw Luithagen. In 2017 lag ikzelf aan de basis van de oprichting van deze vzw vanuit mijn toenmalige rol bij Quares . 

In de schaduw van het akkoord van de COP 28 in Dubaï informeerde ik de ondernemers over het belang van ESG en hoe ze er binnen hun organisatie mee aan de slag konden. Daarnaast informeerde ik hen over het Europese beleidskader rond CO2, klimaat, energie efficiëntie, hernieuwbare energie en de elektriciteitsmarkt. 

We hadden het over de doorvertaling daarvan op regionaal niveau en in welke mate deze beleidsacties direct en indirect, via onder andere financiering, impact zullen hebben op de bedrijfsorganisatie via eigen acties, rapportagevereisten, etc. 

Bovenal hadden we het ook over het potentieel voor Luithagen. We bespraken de reeds aanwezige energiemix en het nog beschikbare potentieel:

  1. Solar: 6,5GWh/jaar reeds beschikbaar op de daken maar evolutie naar 20GWh/jaar is mogelijk als de ontbrekende daken ook maximaal benut zouden worden. 
  2. Wind:  Met 2 windmolens van VLEEMO reeds goed voor +-15GWh/jaar. Met de eventuele 2 bijkomende een evolutie naar 35GWh/jaar.
  3. Warmte: De uitrol van het warmtenetwerk Noord vanaf 2024 zal ook zorgen voor een distributienetwerk op Luithagen zelf. 150GWh aan restwarmte is beschikbaar vanuit de afvalverbranding van Indaver. 
  4. EV charging: Momenteel bevinden er zich 20 Tesla fast chargers op het terrein en 35 publieke laadpalen (22kW). Het aantal private laadpalen werd nog niet geïnventariseerd. Dit is reeds heel wat beschikbare flexibiliteit. De verdere elektrificatie van auto- en vrachtmobiliteit zal de behoefte aan duurzame energie verder verhogen. 
  5. Storage: Op vandaag heb ik zelf geen zicht op aanwezige batterijcapaciteit of thermische buffers. Het belang van dergelijke storage zal alleen maar toenemen als noodzakelijke balancering van het grid. De economische waarde van beschikbare flexibiliteit stijgt. 

Uitgaande van bovenstaande kunnen we stellen dat alle ingrediënten aanwezig zijn om Luithagen om te vormen tot een energie community of zelfs een PED (Positive Energy district) voor de omliggende woonwijken en bedrijfsclusters.

We mogen echter niet blind zijn voor de resterende uitdagingen:

  1. Hoewel het warmtenet voor de deur van vele bedrijven zal passeren is het daarom nog geen uitgemaakte zaak dat elk bedrijf kan en wil aansluiten. Meer informatiedeling is noodzakelijk, gepaste begeleiding is essentieel, noodzakelijke energie taxshift is essentieel (onze energie-gas ratio moet dringend richting de 2 evolueren), Heat as a service concepten moeten aan belang winnen. 
  2. Hoewel samenwerking binnen een energy community voor deze site een no-brainer lijkt zal deze nog niet snel realiteit worden zolang het niet mogelijk is om stroom te verkopen binnen een energy community en bepaalde ondernemingen uitgesloten worden van deelname. 
  3. Er moet meer ingezet worden op het combineren en op elkaar afstemmen van productie- en flexibiliteitsassets en op de potentiële economische incentives door bredere toepassing van demand side management.
  4. De rol van facilitator is essentieel om bedrijven vertrouwen te geven en aan te zetten tot samenwerking. VZW Luithagen bewijst dat het levendig houden van een dergelijk vehicle niet eenvoudig is. Ook hierover moet verder nagedacht worden. 

Dank aan Aveno voor het beschikbaar stellen van haar locatie en aan alle ondernemers voor hun aanwezigheid. 

Most recent posts

Blog

Latest news

Discover more

PRE TITLE

In de kijker

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

Newsletter

Subscribe to the newsletter

This way you will always be the first to know about our latest news, updates, vacancies, tips & promotions.

View previous updates

How can we help you?

We are happy to answer all your questions, big or small. Would you like more information? Then please contact us.